Monday, December 16, 2013

Ikrar Kalimah Syahadah . Tahukan kita ?


Bicara seorang Muslim. Sebagai seorang muslim secara umumnya dan umat Islam di Malaysia secara khususnya tidak pernah lari apabila sesuatu isu hampir kesemuanya dikaitkan dengan permasalahan agama Islam. Mungkin ini disebabkan mereka benar-benar Muslim atau sekadar sentimen.

Kembali kepada tajuk asal, umat Islam pada umumnya tahu apa itu kalimah syahadah. Tetapi yang menjadi persoalan disini sejauh mana kefahaman kita berkenaan kalimah ini. Adakah kita hanya mampu menghafaz kalimah ini, atau menutur dengan penuh kefahaman atau sebagai umat Islam sendiri kita tidak pernah tahu berkenaan kalimah ini, hanya Islam atas dasar keturunan? Islam itu agama, tidak dapat tidak agama mesti diyakini.
 
Disini bukan tempat untuk saya membicarakan maksud sebenar kefahaman lafaz syahadah, rukunya, syarat dan perkara yang membatalkannya tetapi mengajak untuk kita kembali merenung dan bermuhasabah sejauh mana kefahaman kita berkenaan Islam. Ya, Islam itu menyeluruh merangkumi politik, ekonomi dan sebagainya tetapi tunjang, asas kita yang sebenar adalah Aqidah.  

*artikel pertama setelah pulang dari Jordan.
semoga Allah reda.

No comments:

Post a Comment